Frivillighygge på Christianshave

Tre af de frivillige på Christians Have
Pænt dækkede borde, musik i højtalerne og klar til dans. Det er mandag eftermiddag på Plejecenteret Christians Have, og beboerne er inviteret til dans, musik og hygge. De frivillige er igen klar til at sprede glæde og hygge.

Gerda, Rita og Gert, der er frivillige på Christians Have har sørget for borddækningen og tager nu imod beboerne, der begynder at dukke op til dagens arrangement: Dans og musik. Der bliver hilst og alle finder sig til rette. Gert har i dagens anledning taget sit dansehold med, og da alle er samlet, går dansen i gang: Kvadriller og vals som man blandt andet kender fra Wienerkoncerten. Beboerne lever sig ind i musikken, det er tydeligt, at de nyder det og er glade.

Efter dansen er der tid til en lille snak med de tre frivillige om deres indsats på plejehjemmet. Rita har været frivillig i 11 år, Gert i 5 år og Gerda har også været aktiv i mange år – og alle kommer de flere gange om ugen. Og selvom Gerda med sine 88 år ikke har den samme energi som tidligere, hvor hun også i 10 år underviste mænd i madlavning i Aktivitets- og Frivilligcenteret, så holder hun at være med mandag – og tirsdag, hvis der er andagt.

Hvorfor frivillig?

”Det er utrolig givende at være frivillig, og man får noget med sig hjem,” forklarer Gert. Sammen oplever de tre frivillige glæden og taknemmeligheden hos beboerne, men det handler også om at tage ansvar for ens medmennesker, synes Rita: ”Nogle af mine bekendte forstår ikke, hvorfor jeg gider at komme her med alle de gamle mennesker. Men jeg ville da også ønske, at der kom nogle, hvis det var mig, der sad her”. Samtidig lærer de også både beboerne og personalet at kende, og det giver et tilhørsforhold til plejehjemmet.

At have pli som frivillig

Alle tre blev i sin tid blevet shanghajet som frivillige via mund-til-mund metoden: De blev spurgt, om de dog ikke havde lyst. Og efter at have set det an, ville de gerne være med. Men det er ikke alle og enhver, der kan være frivillige. Først og fremmest understreger de, at man selvfølgelig skal kunne lide at være sammen med ældre mennesker. Og så skal man ifølge Rita have pli. Det er vigtigt at kunne være der for beboerne på en indlevende og respektfuld måde, men man skal heller ikke være bleg for lige at tørre en beboer om munden, hvis der er brug for det. Nogle af beboerne kan på grund af for eksempel demens have en lidt særlig opførsel, og det skal man ikke lade sig gå på af – og så kan personalet selvfølgelig tage over, hvis der er behov for det.

De tre frivillige har det tydeligvis hyggeligt sammen – og de er glade for den opmærksomhed de får fra aktivitetsmedarbejder Gitte Skov. Men de kunne nu rigtig godt tænke sig at dele de gode oplevelser på Christians Have med endnu flere frivillige. Frivillige, der har lyst til at give en hånd med om mandagen eller om torsdagen – og måske vil synge en sang, tage en sving om eller hjælpe til ved banko.

Vil du også være frivillig på Christians Have?

Så kan du kontakte aktivitetsmedarbejder Gitte Skov på telefon 5618 1990 eller mail gws@solrod.dk.